Vilken laddbox ska jag välja?
Vanligaste frågan när du vill installera en laddbox. Vilken laddbox ska jag välja? Om du undrar precis samma sak är det här guiden för dig.
I alla hem sitter en huvudsäkring. Huvudsäkringen bestämmer hur mycket el man kan göra av med samtidigt i hushållet. I Sverige är det vanligaste 16 ampere. Huvudsäkringen består av tre faser, där varje fas kan ge 3,7 kilowatt. Vilket totalt blir 11 kilowatt. Dessa 11 kilowatt ska räcka till att försörja hela hushållet med el, samtidigt som den ska kunna ladda elbilen. Går man över 11 kilowatt så smäller huvudsäkringen och all ström i huset dör.
Elmätaren och huvudsäkringarna brukar sitta i ett skåp på husväggen utanpå fastigheten eller på en innervägg i huset.
Vad är lastbalansering?
En lastbalanserare installerar man i hemmets elskåp, den håller koll på hur mycket ström huset använder i huset tillsammans med laddboxen. När hemmet använder mer ström än vad som finns, kan lastbalanseraren kommunicera med laddboxen och dra ner effekten eller till och med stänga av den. Sedan när man gått och lagt sig eller hushållets förbrukning gått ner, då kan den starta laddboxen igen eller dra upp hastigheten den ladda innan. Det gör att lastbalanseraren alltid håller koll på hur mycket ström som finns tillgängligt och skyddar huvudsäkringen från att smälla.
Lastbalansering ingår sällan i priset och det brukar man få köpa till. Var också noga med att den laddbox du väljer har stöd för lastbalansering, det är inte alla som har. Vill du veta mer om lastbalansering och hitta rekommenderade laddboxar som har stöd för det, då kan vi på Elenkelt hjälpa dig.
Är det nödvändigt att uppgradera huvudsäkring?
Men det kan finnas fler anledningar till varför du inte behöver uppgradera din huvudsäkring. Och det är pågrund av bilen. I vårt elnät finns växelström och batteriet till elbilar behöver likström. Därför finns det en ombordsladdare i varje elbil. Dom laddarna kan inte hantera hur mycket som helst. Dom flesta kan hantera runt 7,2 kilowatt, några upp till 11 kilowatt, och några till och med upp till 22 kilowatt. Men mer än så finns det ingen anledning att ladda. En typ 2 laddare kan sällan ladda fortare än 7,2 till 11 kilowatt, det är alltså en begränsning på bilens sida och inte på kabeln, laddboxen eller din huvudsäkring sida.
Dags att kolla på funktioner.
När du väl tagit reda på vilken effekt du ska ha på laddboxen, om du ska ha lastbalanserare eller ej. Då är det dags att kolla på lite funktioner. Tillexempel har Easee home en smart app i telefonen som du kan göra inställningar, justera laddningshastighet och se data. Naturligtvis har många andra laddboxar också det.
Sen finns det också laddboxar som har mer än ett uttag, den finns även dom med två. Det kräver ju dock att du har en bättre huvudsäkring. Om du funderar på en laddbox med två uttag, kolla med oss på Elenkelt så hjälper vi hur det funkar hemma hos dig och med din huvudsäkring.
Hur mycket kommer det att kosta dig?
Den frågan du är mest intresserad av. Hur mycket kommer det här att kosta dig? En laddbox med installation brukar kosta mellan 15 000-20 000 kronor. MEN ta det lugnt… Det finns grön teknik avdraget i Sverige, det är ungefär som Rut och Rot, där staten går in och tar en del av kostnaden. I avdraget för laddbox och installation är det 50%, vilket betyder att du som kund i slutändan kommer betala någonstans mellan 7 000-10 000kr, det är lite mer rimligt. För att det här ska gälla så behöver både material och installation finnas på samma faktura och vara utförd av ett behörigt installationsföretag. Det är bara en faktura som själva avdraget gäller. Då är det bra att använda sig av en helhetslösning, som tillexempel Elenkelt.
Vi på Elenkelt hjälper dig hela vägen.
Vi på Elenkelt är experter när det kommer till laddboxar, vi kan svara på frågor när det gäller laddboxar och när det kommer till ditt hem. När du beställer en laddbox av oss så uppger du dom uppgifter som behövs för grön teknik avdraget. Vi sköter ansökning till skatteverket och ni får en faktura med 50% avdrag direkt på fakturan efter slutför installation.
Tack för att du tog dig tiden att läsa vår guide och hoppas du lärt dig mer om laddbox med installation. När du är redo att beställa din laddbox, kontakta oss på elenkelt så hjälper vi dig eller om du redan bestämt dig går det bra att lägga beställning direkt på hemsidan, så kommer vår installatör att kontakta dig inom två dagar för att boka in en dag och tid för installationen.