Hur du byter ut en strömbrytare till en dimmer

Om du vill ha bättre kontroll över din belysning eller bara dimma lamporna för behaglig belysning, är installation av en dimmer ett utmärkt sätt att få det att hända, särskilt om du vill justera dem regelbundet. Installera dimmer, såhär gör du.

Om du börjat läsa och det omedelbart ger en bild hur du utför det baserat på tidigare erfarenheter av kopplingsbrytare och uttag har du troligtvis tillräckligt med kunskap. Om du börjat läsa detta inlägg och inte är helt säker på hur de går till för att installera dimmer, är det dags att ringa en elektriker. Observera också att det kan strida mot lagen, eller förordningarna att göra detta utan tillstånd, eller att det kan ogiltiga din försäkring eller garanti. Kontrollera dina bestämmelser innan du fortsätter. Läs mer: Detta får du göra själv med EL

Vad du behöver

Det finns faktiskt inte så mycket du behöver för det här projektet. De absoluta måste-ha verktygen inkluderar ett nåltång, en platt-skruvmejsel och en skruvmejsel.

Några valfria – men mycket praktiska – verktyg inkluderar vissa kombinationstänger, en skaltång (i fall du behöver klippa av tråd eller remsa av trådhöljen), och en spänningstestare.

Se också till att glödlampan du använder med strömbrytaren är dimbar. De flesta CFL-glödlampor och billigare LED-glödlampor är icke-dimbara, vilket innebär att om du använder en dimmer, kommer de bara att flimra tills du ger dem full effekt. Så när du köper glödlampor, se till att de kan användas med en dimmer – det ska stå skrivet på förpackningen.

Steg 1: Stäng av strömmen
Ett bra sätt att veta om du stängde av rätt brytare är att slå på strömbrytaren innan du stänger av strömmen. Om ljuset som styrs av strömbrytaren stängs av, vet du att du har stängt av rätt brytare.

Detta är ett av de viktigaste stegen och det bör göras innan något annat. Gå till din brytare och stäng av strömmen till rummet där du byter ut strömbrytaren.

Steg 2: Ta bort den befintliga strömbrytaren
Börja med att ta en platt skruvmejsel och bänd försiktigt bort lampknappen. Ta bort ramen med skruvmejseln genom att försiktigt trycka låsningarna åt sidan. Du kan sedan ta av ramen direkt.

Vid denna punkt använder du en spänningstestare för att se om strömmen verkligen är släckt till strömbrytaren innan du går längre. Skruva sedan lös de två skruvarna som håller frontplattan på plats i kopplingsdosan.

När dessa skruvar har tagits bort tar du fingrarna och tar tag i flikarna på överkanten och botten av brytaren för att dra den ur kopplingsdosan. Nu ser du fler av ledningarna och gör det lättare att arbeta.

Steg 3: Hitta fasledaren och tändkabeln
Titta på ledningskonfigurationen för strömbrytaren. Du kommer troligtvis se två kablar (det vanligaste). Nu är det dags att ta reda på vilken som är fasledare samt tändtråd.

Som standard är de vanligast att brun, svart och vit är fasledare. Är du osäker på vilken som är tändkabeln så ta en titt vid lamputtaget och se vilken matchande färg du ser från lamputtaget till strömbrytaren.

Steg 4: Installera dimmer
Nu kopplar du tändkabeln till symbolen som ser ut som en våg med en korsande pil och fasledaren till L (har ingen betydelse vilket L).

Steg 5: Skruva tillbaka dimmern i kopplingsdosan
Placera dimmern i kopplingsdosan och skruva fast. Se till att inte klämma kablarna. Montera sedan dit ram och vred på dimmern.

Steg 6: Klart
Dimmern är nu installerad. Se till att slå på strömmen igen och testa att den fungerar som den ska.

Är du osäker på hur det går till och behöver hjälp? kontakta din lokala elektriker Stockholmelenkelt.se