Installera en Dimmer på Några Minuter: Enkel Steg-för-Steg Guide

Få optimal kontroll över din belysning och skapa behaglig atmosfär genom att installera en dimmer. Perfekt för regelbunden anpassning av ljusstyrkan.

Kontakta oss

Låt oss hjälpa dig installera din dimmer

Kontakta oss nedan!

Funderingar? Skriv till oss i chatten!

Hur du byter ut en strömbrytare till en dimmer

Om du börjar läsa nedan och det omedelbart ger en bild hur du utför det baserat på tidigare erfarenheter av kopplingsbrytare och uttag har du troligtvis tillräckligt med kunskap. Om du börjat läsa detta inlägg och inte är helt säker på hur de går till för att installera dimmer, är det dags att ringa en elektriker. Observera också att det kan strida mot lagen, eller förordningarna att göra detta utan tillstånd, eller att det kan ogiltiga din försäkring eller garanti. Kontrollera dina bestämmelser innan du fortsätter.

Läs mer: Detta får du göra själv med EL

Om du har uppskattat vår guide och vår webbplats, skulle vi vara tacksamma om du ville ta dig tid att betygsätta oss på Google genom att använda länken nedan. Tack för ditt stöd!

Ge ett betyg 

Vad du behöver

Det finns faktiskt inte så mycket du behöver för det här projektet. De absoluta måste-ha verktygen inkluderar ett nåltång, en platt-skruvmejsel och en skruvmejsel.

Några valfria – men mycket praktiska – verktyg inkluderar vissa kombinationstänger, en skaltång (i fall du behöver klippa av tråd eller remsa av trådhöljen), och en spänningstestare.

Se också till att glödlampan du använder med strömbrytaren är dimbar. De flesta CFL-glödlampor och billigare LED-glödlampor är icke-dimbara, vilket innebär att om du använder en dimmer, kommer de bara att flimra tills du ger dem full effekt. Så när du köper glödlampor, se till att de kan användas med en dimmer – det ska stå skrivet på förpackningen.

Såhär installerar du en dimmer

 

Stäng av strömmen

Ett bra sätt att veta om du stängde av rätt brytare är att slå på strömbrytaren innan du stänger av strömmen. Om ljuset som styrs av strömbrytaren stängs av, vet du att du har stängt av rätt brytare.

Detta är ett av de viktigaste stegen och det bör göras innan något annat. Gå till din brytare och stäng av strömmen till rummet där du byter ut strömbrytaren.

 

 

Ta bort den befintliga strömbrytaren

Börja med att ta en platt skruvmejsel och bänd försiktigt bort lampknappen. Ta bort ramen med skruvmejseln genom att försiktigt trycka låsningarna åt sidan. Du kan sedan ta av ramen direkt.

Vid denna punkt använder du en spänningstestare för att se om strömmen verkligen är släckt till strömbrytaren innan du går längre. Skruva sedan lös de två skruvarna som håller frontplattan på plats i kopplingsdosan.

När dessa skruvar har tagits bort tar du fingrarna och tar tag i flikarna på överkanten och botten av brytaren för att dra den ur kopplingsdosan. Nu ser du fler av ledningarna och gör det lättare att arbeta.

 

 

Hitta fasledaren och tändkabeln

Titta på ledningskonfigurationen för strömbrytaren. Du kommer troligtvis se två kablar (det vanligaste). Nu är det dags att ta reda på vilken som är fasledare samt tändtråd.

Som standard är de vanligast att brun, svart och vit är fasledare. Är du osäker på vilken som är tändkabeln så ta en titt vid lamputtaget och se vilken matchande färg du ser från lamputtaget till strömbrytaren.

 

 

Installera dimmer

Nu kopplar du tändkabeln till symbolen som ser ut som en våg med en korsande pil och fasledaren till L (har ingen betydelse vilket L).

 

 

Skruva tillbaka dimmern i kopplingsdosan

Placera dimmern i kopplingsdosan och skruva fast. Se till att inte klämma kablarna. Montera sedan dit ram och vred på dimmern.

 

 

Klart!

Dimmern är nu installerad. Se till att slå på strömmen igen och testa att den fungerar som den ska.

 

Är du osäker på hur det går till och behöver hjälp?

Byte/Installation av dimmer

Med en dimmer kan du variera din belysning från starkt ljus till en mer mysig belysning. Genom att sänka ljusstyrkan kan du dessutom spara pengar. På Elenkelt får du alltid fasta priser och självklart gäller ROT- avdrag!_____________________________________________________________________________________________________________ Välj dimmer nedan. En av våra professionella, lokala elektriker kommer hem till dig och demonterar din gamla elprodukt samt monterar den nya du väljer efter tillverkarens monteringsanvisningar.

Schneider Exxact dimmer 370W Vit

Schneider Exxact dimmer RC 370W ​är en helt ny vriddimmer konstruerad för LED och kan även användas för glödlampor, halogen och elektroniska transformatorer samt dimbara led-drivdon. Ingen nolla krävs (2 ledarsystem), men man kan ansluta nolla för att få en stabilare dimmring och lägre lägsta nivå. Komplett med ram och ratt. Vid utanpåliggande montage används förhöjningsram. Montering ingår i priset (ROT-avdrag gäller).__________________________  

 • Förutsätter att elkablar fram till befintlig placering av dimmern är tillräckliga.
 • Dimmer är avsedd för fast installation i kopplingsdosa . Kräver ej nolla vid installation
 • För dimbar LED, glödlampor, 230 V halogenlampor och lågvoltshalogen med elektronisk transformator.
 • Mjukstart

1189:-
1

Exxact LED universal 400W vit

LED-dimmer som identifierar ansluten last automatiskt. Går att använda med resistiva/kapacitiva eller resisitiva/induktiva belastningar såsom 230V halogenlampor, dimbara 230 V LED-lampor, dimbara konventionella transformatorer eller elektroniska transformatorer._______________________________________________________________________________________________________

 • Förutsätter att elkablar fram till befintlig placering av dimmern är tillräckliga.
 • Trappfunktion i kombination med strömställare
 • Manövreras genom vridning
 • Dosan för montering är med c/c mått 60mm.

1582:-
1

Renova Universal Dimmer 400W Vit

Schneider Renova är en universal dimmer på 4-400W/VA för ljusreglering. Vid reglering av bakkantstyrd LED lampa (RC) 4-200VA. Framkantstyrd LED lampa (RL) 4-40VA. Glödljus, 230V halogen lampor (R) och de flesta typer av elektroniska (C)/ konventionella transformatorer(L). Infällt montage i dosa eller utvändigt i hög dosa 35 mm. Montering ingår i priset (ROT-avdrag gäller).

 
 • Förutsätter att elkablar fram till befintlig placering av dimmern är tillräckliga.
 • Tidlös design från Renova-serien
 • För fram- och bakkantsstyrning
 • För LED, halogen eller elektroniska transformatorer.

1777:-
1

Renova Universal Dimmer 400W Svart

Schneider Renova är en universal dimmer på 4-400W/VA för ljusreglering. Vid reglering av bakkantstyrd LED lampa (RC) 4-200VA. Framkantstyrd LED lampa (RL) 4-40VA. Glödljus, 230V halogen lampor (R) och de flesta typer av elektroniska (C)/ konventionella transformatorer(L). Infällt montage i dosa eller utvändigt i hög dosa 35 mm. Montering ingår i priset (ROT-avdrag gäller).

 
 • Förutsätter att elkablar fram till befintlig placering av dimmern är tillräckliga.
 • Tidlös design från Renova-serien
 • För fram- och bakkantsstyrning
 • För LED, halogen eller elektroniska transformatorer.

1706:-
1
Dimmerpuck

Dosdimmer LED Schneider CCT99100

4-100 W med dimbara LED, 4-200 W med glödlampor, 5-150 W med halogenlampor samt 5-200 VA med elektronisk eller mekanisk transformator. Styrs med en eller flera återfjädrande strömbrytare eller strömbrytare som kompletterats med en impulsfjäder.

Korta tryck styr på/av, långa tryck höjer/sänker ljusstyrkan. En dosdimmer som Schneider CCT99100 är lösningen för dig som vill uppgradera en befintlig elinstallation utan att behöva byta ut strömbrytarna eller vill dimra samma belysning från flera olika strömbrytare.

 • 4-100 W LED.
 • LED-dimmer för inbyggnad bakom strömbrytare.
 • För dimbar LED, glödlampor, 230 V halogenlampor och lågvoltshalogen med elektronisk eller mekanisk transformator.
 • För dig som vill dimra redan installerad belysning men inte vill byta ut alla strömbrytare.

1357:-
1
Dimmer plejd

PLEJD DIMMER UNIVERSAL DIM-01

Dosdimmer för LED, halogen och glödlampor. Plejd dosdimmer DIM-01 är en kompakt dimmer för LED och halogen/glödljus. Puckdimmern monteras i eldosan bakom strömbrytaren eller bakom eluttag/i el-centraler. Plejd DIM-01 har 2 ingångar för signal från strömbrytare och fungerar med både återfjädrande tryckknapp och vanliga brytare. Du kan välja om den anslutna strömbrytaren ska styra lampan/uttaget som är kopplat till samma Plejd-puck eller någon annan puck i systemet. Kommunikationen mellan enheterna är helt trådlös.  

 • Kompakt inbyggnadsdimmer – styr belysningen via app eller vanlig strömbrytare.
 • Plejd DIM-01 dimmer med inbyggd timer – skapa scheman och styr efter solen.
 • Automatisera hela hemmets belysning med Plejds smarta belysningssystem.
 • Dimmer för LED (framkant och bakkant) halogen/glödljus samt elektroniska transformatorer.
 • Styrs från din vanliga strömbrytare eller via Bluetooth i Plejd-appen för iOS eller Android.

1357:-
1

PLEJD KRONDIMMER DIM-02

Styr belysningen via app eller vanlig strömbrytare. Plejd krondimmer DIM-02 ingår i Plejds smarta belysningssystem och fungerar med de flesta typer av dimbar belysning.

Plejd krondimmer DIM-02 är en kompakt dimmer för LED och halogen/glödljus. Puckdimmern monteras i eldosan bakom strömbrytaren eller bakom eluttag/i elcentraler.

 
 • Kompakt krondimmer – styr belysningen via app eller vanlig strömbrytare.
 • Plejd DIM-02 dimmer med dubbla utgångar och inbyggd timer – skapa scheman och styr efter solen.
 • Automatisera hela hemmets belysning med Plejds smarta belysningssystem.
 • Dimmer för LED (fram och bakkant) halogen/glödljus samt elektroniska transformatorer.
 • Styrs från din vanliga strömbrytare eller via Bluetooth i Plejd-appen för iOS eller Android.

1567:-
1
Boka på telefon!