LED står för light emitting diode, en diod som omvandlar elektrisk ström till ljus.

Eftersom en LED-lampa inte har några mekaniska delar, såsom en konventionell glödlampa, kan den tåla mycket mer. Ett glödlampa kan lätt skadas genom att till exempel skaka, medan en LED-lampa kan tappas ner i golvet och fortfarande fungera bra.

LED-lamporna kan också motstå större temperaturvariationer och överlever ofta en kall vinter ute. Till skillnad från en glödlampa tänds LED-lampan så fort det är påslaget, oavsett temperatur.

Energiförbrukningen hos en LED-lampa är mycket låg – den förbrukar bara 10-15% av energin hos en vanlig glödlampa. Det utvecklar inte högre värme än 40-50 grader. Du kan alltså ta på glödlampan utan att bränna dig.

En av de bästa argumenten för att byta till LED är den långa hållbarheten. Glödlampor har en livstid på cirka 15 000 timmar (5+ år för daglig användning i åtta timmar) och LED-lampor cirka 50 000 timmar (17+ år i daglig användning i åtta timmar) i bästa fall.De första generationerna av LED-lampor som kom på marknaden var dyra och hade mycket kallt, blått ljus. Kvalitén har å andra sidan ständigt förbättras och priserna minskat.

För att välja LED-lampan av rätt färg för ljuset, kolla på Kelvintalet på förpackningen, angiven av K. Dagsljuset har en färgtemperatur på 4.000 K, medan en gammal glödlampa har 2.700 K. Ju lägre K, desto varmare är ljusets färg.

Lampans förpackning anger också hur exakt LED-lampan återger färger. Detta mäts i Ra (Rendering-medelvärde). Minsta är Ra 80, max Ra 100. Välj det högsta möjliga numret.

Du kan få en vanlig LED-lampa under hundralappen, lite mer för en dimbar. Du hittar också ett stort urval av dekorativa lampor med filament som ger ett vackert mönster i glödlampan. Dessa används ofta i lampor utan skärm, där lampan är i fokus.De allra flesta lamporna kan ta en LED-lampa. Om du vill kunna dimra ett befintligt takljus måste du köpa dimbara LED-lampor och ha en elektriker som installerar en dimmer som är lämplig för LED. Eftersom LED-lampan har mycket lägre effekt än en vanlig lampa, fungerar en vanlig dimmer inte korrekt – både dimmer och ljuset kommer att vara väldigt instabila.

Om du redan har halogenljus i taket som börjar dra över åren, rekommenderar vi att du uppgraderar till LED-lampor. Halogen-spotlights har en begränsad livslängd och avger värme så mycket som 200-300 grader. Från och med 2018 vill EU faktiskt förbjuda halogen-spotlights på grund av sin stora brandrisk och hög energiförbrukning.

Du har alltid fem års garanti på installationen och material, så om en lampa mot förmodan skulle gå sönder så byter elektrikern ut den gratis.

Boka din lokala elektriker i Stockholm.